Asger Jorn grafik

 

Asger Jorn Uden titel.

Galleriet har samlet en række meget efterspurgte tryk af Jorn.

Jorns grafiske værker er kunstværker i deres egen ret –  ikke  malerier eller tegninger, der er overført til et andet medie, men selvstændige værker, der udnytter de muligheder, der nu engang ligger i grafikken. Et lithografi trykkes for eks. kun i et begrænset antal farver, så kunstneren må udtrykke sig ganske klart for at komme igennem – og det forstod Jorn. Helt fra starten af hans karrière interesswerede han sig for grafik og brugte dette medies særlige muligheder.

På foto til venstre ses Jorn arbejde hos trykkeren Peter Bramsen i Paris.

Jorns grafiske værk er veldokumenteret, idet der er lavet en  fortegnelse og beskrivelse af alt, han lavede – den sålaldte “Werkverzeichnis der Druckgraphik”, der er udgivet af Jorns kunsthandler, Otto van de Loo, mens Jorn levede, og er godkendt af ham. Betegnelserne “Van de Loo nr”. eller VdL henviser til nummeret i denne fortegnelse.
I forordet hertil skriver Troels Andersen om tilblivelsesprocessen af det lithografi, der er afbildet herover. Se det her.
Netop dette tryk er i fuldstændig perfekt stand, fordi det i 50 år er blevet opbevaret i den originale mappe uden for lysets nedbrydende effekt. Det er ikke tit, man støder på det mere. Teknikken har gudskelov i mellemtiden udviklet UV afvisende glas, så det nu kan bevares for eftertiden.

 

Læs mere om Schweizersuiten her.

 

Galleriet kan tilbyde flere tryk fra Jorns kendte serie, “Schweizersuiten”. Se mere om Schweizersuiten”