Asger Jorn grafik

Tryk fra de originale mapper – nu, 50 år senere.

Galleriet har samlet en håndfuld Jorn tryk hvor adskillige af dem er i fuldstændig perfekt stand fordi de en blevet opbevaret i de originale mapper uden for lysets nedbrydende effekt. Det er ikke tit, man støder på det mere.  De er selvfølgelig nu indrammet bag UV afvisende glas.

Jorns grafiske værker er kunstværker i deres egen ret –  ikke  malerier eller tegninger, der er overført til et andet medie, men selvstændige værker, der udnytter de muligheder, der nu engang ligger i grafikken. Et lithografi trykkes for eks. kun i et begrænset antal farver, så kunstneren må udtrykke sig ganske klart for at komme igennem – og det forstod Jorn. Han var en stor grafiker og brugte dette medies særlige muligheder.
På foto til venstre ses Jorn arbejde hos trykkeren Peter Bramsen i Paris.

Det herover afbildede træsnit er for eks. særlig kendt for den iriserende teknik, hvor den blå farve glider over i grønt.

Jorns grafiske værk er veldokumenteret, idet der er lavet en  fortegnelse og beskrivelse af alt, han lavede – den sålaldte “Werkverzeichnis der Druckgraphik”, der er udgivet af Jorns kunsthandler, Otto van de Loo, mens Jorn levede, og er godkendt af ham. Betegnelserne “Van de Loo nr”. henviser til nummeret i denne fortegnelse.

 

Om Schweizersuiten”.